Εξερευνήστε τις Παραλίες
Aγία Πελαγία
Η Αγία Πελαγία βρίσκεται σε μια εύφορη πεδιάδα στην περιφέρεια της Αχλάδας, 21 χλμ δυτικά του Ηρακλείου. Η Αγία Πελαγία από ένας μικρός οικισμός που εξυπηρετούσε το λιμάνι της Αχλάδας στις αρχές του 20ου αιώνα, έχει εξελιχθεί σήμερα σε ένα πολύ δημοφιλές τουριστικό θέρετρο παρέχοντας κάθε άνεση και πολύ όμορφες παραλίες. Νότια της χερσονήσου της Σούδας όπου ήταν κτισμένη η αρχαία Απολλωνία, σχηματίζεται η κύρια παραλία του οικισμού με χοντρή άμμο και πρασινωπά νερά. Τα καλοκαιρινά βράδια δεκάδες νέοι κατακλύζουν τις καφετέριες και τα μπαρ της παραλίας.
Μάταλα
Τα Μάταλα βρίσκονται 68 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, στην περιφέρεια του χωριού Πιτσίδια, στο σημείο που ο εύφορος κάμπος της Μεσαράς συναντάει τα άνυδρα Αστερούσια Όρη. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης και σίγουρα η πιο διάσημη παραλία του νότιου Ηρακλείου. Είναι ταυτισμένη με τις λαξευμένες σπηλιές, τους χίπηδες της δεκαετίας του ’70 αλλά και τη θρυλική ταινία «Η θεία μου η Χίπισσα» με τη Ρένα Βλαχοπούλου. Βρίσκονται κοντά στην Φαιστό, το δεύτερο σημαντικότερο παλάτι των Μινωϊτών, της οποίας και αποτέλεσαν και λιμάνι. Αργότερα, επί Ρωμαίων, έγιναν λιμάνι της Γόρτυνας.
Τα Μάταλα βρίσκονται στην έξοδο μιας μικρής κοιλάδας που περικλείεται στα βόρεια από το ύψωμα Νήσος και στα νότια από το ύψωμα Καστρί, με ωραία θέα στα νησιά Παξιμάδια. Μπροστά στον κόλπο υπάρχει μια υπέροχη αμμουδιά μήκους 300μ, με ψιλό χαλικάκι, και πεντακάθαρα βαθιά νερά. Ο βυθός έχει πλάκα στο κέντρο της παραλίας και τα κύματα, όταν φυσάει δυτικός άνεμος, είναι πολύ μεγάλα και εντυπωσιακά. Στη βόρεια πλευρά της παραλίας υπάρχει μια μεγάλη φυσική σπηλιά από την κορυφή της οποίας κάποιοι πολύ τολμηροί κάνουν βουτιές.
Η παραλία είναι πολύ καλά οργανωμένη, με ομπρέλες, τουαλέτες, ντουζιέρες, ναυαγοσώστη, πρώτες βοήθειες, γήπεδα beach volley, snack bars, θαλάσσια σπορ, εκδρομικά καϊκάκια κλπ. Επίσης, το τμήμα της παραλίας μπροστά από το κάμπινγκ των Ματάλων καλύπτεται από αλμυρίκια. Τα βράδια, τα μπαράκια και οι ταβέρνες της παραλίας γεμίζουν από κόσμο, τόσο ντόπιους όσο και ξένους.
Καλαμάκι
Το Καλαμάκι είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στην περιφέρεια του χωριού Καμηλάρι, 65 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, ανάμεσα στα Μάταλα και στο Τυμπάκι. Η παραλία μπροστά από τον οικισμό αποτελεί ένα τμήμα της τεράστιας παραλίας που ξεδιπλώνεται κατά μήκος του Κόλπου της Μεσαράς.
Η παραλία έχει χοντρή άμμο, ενώ μέσα στη θάλασσα υπάρχει πλακούρα. Τα μεγάλα κύματα που συνήθως σηκώνονται από τους βορειοδυτικούς ανέμους, σε συνδυασμό με το βραχώδη βυθό, κάποιες μέρες δυσκολεύουν το κολύμπι και την είσοδο στη θάλασσα. Μπροστά στον οικισμό η παραλία είναι οργανωμένη, με ομπρέλες, καρέκλες, ταβέρνες, δωμάτια, ναυαγοσώστη, παιδική χαρά, θαλάσσια σπορ. Αν θέλετε να απομονωθείτε μπορείτε να περπατήσετε νότια προς τον Κομμό, που προτιμάται από γυμνιστές, ή βόρεια προς τις παραλίες της Παχειάς Άμμου με τους αμμόλοφους και του Αφραθιά.
Κομός
Ο Κομός (ή Κομμός) βρίσκεται στην περιφέρεια του χωριού Πιτσίδια, 66 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και μόλις 2 χλμ βόρεια από τα διάσημα Μάταλα. Είναι ουσιαστικά το νοτιότερο τμήμα της μεγάλης συνεχόμενης παραλίας του κόλπου της Μεσαράς. Όλο το παραλιακό μέτωπο της περιοχής είναι εκτεθειμένο στους δυτικούς ανέμους, που είναι σχετικά συχνοί τα καλοκαίρια και κάποιες μέρες που το κύμα είναι αρκετά ψηλό χρειάζεται προσοχή.
Το βόρειο τμήμα του Κομμού, ο Ποταμός ή το Ποταμόσερμα, είναι γνωστός προορισμός για τους λάτρεις του γυμνισμού εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή που οι χίπις κατέκλυζαν την περιοχή. Τριγύρω υπάρχουν μόνο μερικά αλμυρίκια και χέρσες εκτάσεις, καθώς ο Κομμός βρίσκεται σε προστατευόμενη αρχαιολογική ζώνη. Νοτιότερα, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Κομού, υπάρχει οργανωμένη παραλία με ομπρέλες, ξαπλώστρες, τουαλέτες, ντουζιέρες, καντίνα και ναυαγοσώστη. Τριγύρω υπάρχουν πολλά αλμυρίκια αλλά και αμμοθίνες, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τα λευκά κρίνα της άμμου, τα οποία ανθίζουν με το τέλος του καλοκαιριού. Αν θέλετε να βρείτε χώρο για διαμονή ή φαγητό μπορείτε να επιλέξετε το γειτονικό Καλαμάκι, τα Πιτσίδια, ή τα Μάταλα.
Καρτερός
Ο Κόλπος του Καρτερού βρίσκεται 7 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου και εκτείνεται στα ανατολικά για 3-4 χλμ. Ονομάζεται έτσι από τον Βυζαντινό στρατηγό Κρατερό που το 824μΧ αποβιβάστηκε στην παραλία για να απελευθερώσει την Κρήτη από τους Σαρακηνούς, αλλά νικήθηκε. Στον κόλπο υπάρχουν δύο οικισμοί, ο Καρτερόςκαι η Αμνισός. Η περιοχή έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ, που οι δύο οικισμοί πλέον είναι ενωμένοι. Κύρια αιτία για την ραγδαία ανάπτυξη της περιοχής είναι η κοντινή απόσταση από το Ηράκλειο και η τεράστια παραλία με την ψιλή ξανθιά άμμο.
Η αμμουδιά που εκτείνεται κατά μήκος του κόλπου έχει μήκος περίπου 3χλμ και δίπλα της υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ταβέρνες και μπαρ. Όλος ο κόλπος του Καρτερού είναι ανοικτός στους βοριάδες και έχει συνήθως κύμα, ειδικά στα ανατολικά. Το νερό είναι ρηχό και δεν υπάρχουν πολλά βράχια, παρά μόνο σε ελάχιστα σημεία.
Παλαιόκαστρο
Το Παλαιόκαστρο βρίσκεται 14 χλμ δυτικά του Ηρακλείου, ανατολικά του όρους Βασιλικό και στην περιφέρεια του χωριού Ρογδιά. Η παραλία σχηματίζεται στην έξοδο μιας μικρής κοιλάδας που διαρρέουν χείμαρροι που κατεβαίνουν από τη Ρογδια, την περιοχή της Μονής Σαββαθιανών ως και την Αχλάδα, με το γνωστότερο από αυτούς τους χείμαρρους να είναι το φαράγγι της Ρέχτρας. Ο κόλπος του Παλιόκαστρου προστατεύεται και στις δύο μεριές της από ψηλούς βράχους και κοιτάει ανατολικά.
Ανατολικά της παραλίας υψώνεται ένας ασβεστολιθικός βράχος, στην κορυφή του οποίου δέσποζε κάποτε το Παλαιόκαστρο, το Ενετικό φρούριο που προστάτευε τον κόλπο του Ηρακλείου από εχθρικές επιδρομές. Το κάστρο αυτό, του οποίου τμήμα των τειχών σώζεται, θεωρείται ότι είναι κτισμένο πάνω στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης Κύταιον.
Αμμουδάρα
Η Αμμουδάρα είναι μια πολύ μεγάλη παραλία που ξεκινάει μπροστά από το Παγκρήτιο Στάδιο στις εκβολές του Γιόφυρου Ποταμού, 1 χλμ δυτικά από το κέντρο του Ηρακλείου, και φτάνει ως τις εκβολές του Αλμυρού ποταμού στην περιοχή των Ελληνοπεραμάτων, 7 χλμ δυτικότερα. Ο κύριος οικισμός της Αμμουδάρας βρίσκεται σε μια εύφορη πεδιάδα με ελαιώνες και ανήκει στην περιφέρεια του Γαζίου, της έδρας του δήμου Μαλεβιζίου, που είναι κτισμένο σε χαμηλό λόφο σε απόσταση περίπου 2 χλμ από τη θάλασσα.
Η παραλία της Αμμουδάρας, όπως δείχνει και το όνομά της, είναι μια αμμουδιά με λεπτή καφετιά άμμο. Παράλληλα με την ακτή σχεδόν σε όλο το μήκος της και σε απόσταση περίπου 50μ από την παραλία υπάρχει βράχος που αποτελούσε στην αρχαιότητα το όριο της παραλίας. Η παραλία είναι τόσο μεγάλη που υπάρχουν επιλογές για όλους, από αυτούς που θέλουν πολύ κόσμο έως αυτούς που δεν θέλουν καθόλου.
Η περιοχή του Παγκρητίου Σταδίου και του διπλανού έλους του Ξηροπόταμου με τις αμμοθίνες είναι από τα σημεία που μπορεί κάποιος να απομονωθεί εντελώς. Δυτικότερα, όπου ξεκινούν και τα πολλά ξενοδοχεία της Αμμουδάρας, συναντάμε οργανωμένες πλαζ με ξαπλώστρες, ομπρέλες, beach bars, ναυαγοσώστες, ντουζιέρες, αποδυτήρια, θαλάσσια αθλήματα, κλπ. Ανάμεσα στις οργανωμένες περιοχές εξαίρεση αποτελούν οι προστατευόμενες εκβολές του Γαζανού Ποταμού και του Αλμυρού Ποταμού, καθώς και η βιομηχανική ζώνη των Ελληνοπεραμάτων.
Κερατόκαμπος
Ο Κερατόκαμπος είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο θέρετρο που βρίσκεται 72 χλμ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του Τσούτσουρα. Μαζί με το γειτονικό Καστρί, τα τελευταία χρόνια, αποτελούν ένα νέο αναδυόμενο τουριστικό προορισμό, καθώς όλο και περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στην περιοχή για να απολαύσουν τις όμορφες παραλίες της.
Η κύρια παραλία του χωριού βρίσκεται ανατολικά του μικρού λιμανιού και εκτείνεται προς ανατολάς μέχρι την έξοδο του Κερατοκαμπίτη ποταμού που μαζεύει τα νερά από το φαράγγι της Πορτέλας και το φαράγγι του Καβουσίου. Το δυτικό της τμήμα, δίπλα στο χωριό, έχει άμμο κι είναι αρκετά οργανωμένο. Όσο περπατάτε προς τα ανατολικά, τόσο πιο ήρεμα γίνονται τα πράγματα. Ανατολικά, η παραλία περνάει μπροστά από τον οικισμό της Μονομπούκας και συνεχίζει ως το ακρωτήριο Περιστεριώνας.
Κουδουμάς
Η Μονή Κουδουμά βρίσκεται 74 χλμ νότια του Ηρακλείου, στη δυτική πλευρά του Ακρωτηρίου Μάρτελος και νότια του όρους Κόφινα (η φηλότερη κορυφή των Αστερουσίων Ορέων). Όλη η περιοχή είναι γεμάτη σπήλαια, στα οποία διέμεναν ερημίτες. Για να έρθετε στη μονή θα πρέπει να οδηγήσετε έναν βατό χωματόδρομο 20 χλμ από το χωριό Στέρνες, ο οποίος σας κατεβάζει από υψόμετρο 1000μ. στο επίπεδο της θάλασσας. Η θέα κατά την κατάβαση στη θάλασσα και το φαράγγι του Κουδουμά είναι συγκλονιστική και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ίλιγγο!
Μπροστά από τη μονή υπάρχει μια υπέροχη παραλία με ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα δροσερά νερά. Είναι ιδανική για κολύμπι και για πολύ ήρεμες στιγμές. Εκτός από τη μονή, δεν υπάρχει απολύτως καμιά υποδομή σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα. Η κατασκήνωση στην παραλία επιτρέπεται, με την προϋπόθεση ότι η παρουσία σας θα είναι διακριτική και δε θα προσβάλει τους μοναχούς. Στην ανατολική πλευρά της παραλίας υπάρχουν αρκετά σπήλαια, όπου μπορείτε να μείνετε το βράδυ και να βρείτε σκιά την ημέρα.